ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ



ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

«Οι υδατάνθρακες προσδίδουν γεύση, υφή και ποικιλία στη διατροφή μας και αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή ενέργειας στη δίαιτα. Οι υδατάνθρακες, με τη μορφή σακχάρων, αμύλων, ολιγοσακχαριτών και πολυσακχαριτών, και φυτικών ινών, αποτελούν ένα από τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν με ενέργεια τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τις συστάσεις τουλάχιστον το 55% της καθημερινής πρόσληψης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από διάφορες πηγές υδατανθράκων: δημητριακά, ζυμαρικά, πατάτες,κ.α.»
Να μελετήσετε το μάθημα 5.4. από το σχολικό βιβλίο της Β΄ Γυμνασίου και να συμπληρώσετε το παρακάτω φυλλάδιο εργασίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τι προσφέρουν οι υδατάνθρακες στον οργανισμό;
____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Να αντιστοιχήσετε:  
                                                          
Μονοσακχαρίτες
·         Φρουκτόζη


·         Λακτόζη

·         Γλυκόζη

Δισακχαρίτες
·         Σακχαρόζη


·         Γλυκογόνο

Πολυσακχαρίτες
·         Άμυλο


ΕΡΩΤΗΣΗ 3 : Συμπληρώστε τον πιο κάτω πίνακα, γράφοντας ένα τρόφιμο ως πηγή υδατανθράκων : 

Σακχαρόζη : ….....................

 Γλυκόζη: ……..................

Λακτόζη :      ....................

Φρουκτόζη : ……...............

Άμυλο: ………………………….

Γλυκογόνο: ………………………


ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ?
Η λακτόζη, o υδατάνθρακας που περιέχεται στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές ενοχλήσεις σε κάποια άτομα. Ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη έχει πρόβλημα στην πέψη της. Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι συνηθισμένη στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, αλλά εμφανίζεται σε μεγαλύτερα παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. 
Στα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, το γάλα είναι συχνά δύσπεπτο ακόμη και σε μικρές ποσότητες ή όταν συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα, όπως δημητριακά. Επίσης, πολλά άτομα μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί ή γιαούρτι, τα οποία προκαλούν λιγότερα συμπτώματα. 
Ωστόσο, κάποιοι είναι αλλεργικοί στο γάλα και στα γαλακτοκομικά επομένως θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Μπορούν όμως, να λαμβάνουν το ασβέστιο που τους χρειάζεται από άλλα τρόφιμα όπως από πράσινα λαχανικά με φύλλα, π.χ. λάχανο, μπρόκολο, κλπ.
   


No comments:

Post a Comment